Etusivu > Abortti, Analyysit, Vauva > Abortti ja persoona

Abortti ja persoona

Persoona on filosofinen käsite. Alussa sitä kehitettiin selittämään kristittyjen Jumalan kolminaisuutta. Vaikka alussa persoonan käsitettä käytettiin vain Jumalasta, pian sitä laajennettiin koskemaan myös ihmisiä. Moderni psykologia käyttää persoonan käsitettä puhuessaan olennosta, joka on itsensä tiedostava.

Nykyään käsitteitä persoona ja ihminen käytetään suurin piirtein synonyymeinä. Sanoin suurin piirtein, koska on yksi poikkeus: sikiö. Tuskin kukaan, joka tuntee biologian perusteet, sanoo, ettei sikiö ole ihminen. Siksi abortin kannattajien oli etsittävä toinen argumentti oikeuttaakseen näkemyksen, ettei sikiöön voida soveltaa perusihmisoikeutta, oikeutta elämään. Jotta saataisiin oikeutus päättää syntymättömän ihmisen elämästä, väitetään, että sikiö ei ole persoona, koska hän ei tiedosta itseään.

Miksi, jos sikiö on ihminen, hän ei ole ihmisoikeuden subjekti? Vain persoonan käsitteen takia? Vain niin epätieteellisen ja epäselvän käsitteen takia? Mielestäni, jos persoonan käsite on abortin perustelu, meidän tulisi miettiä aborttia uudestaan.

Advertisement
  1. liisa konttinen
    19/03/2011 12:17 am

    ihana pieni lapsi, voi kun minäkin saisin vielä

  1. No trackbacks yet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: