Etusivu > Abortti, Adoptio, Analyysit, Vauva > Onko äidillä oikeus päättää syntymättömän vauvan elämästä?

Onko äidillä oikeus päättää syntymättömän vauvan elämästä?

Aina kun puhutaan abortista sanotaan, että kyseessä on äidin päätös ja oikeus. Onko olemassa jokin argumentti, jolle tämä perustuu? Miksi hänellä olisi oikeus päättää toisen elämästä?

Biologisesti äiti ja lapsi ovat kaksi eri yksilöä. Heillä on erilainen DNA, toisinaan eri sukupuoli, ja heidän ruumiinsa toimivat itsenäisesti. Tämä näkyy erityisesti koeputkihedelmöitysvauvoissa, jotka alkavat kasvaa jo ennen kuin ovat naisen kohdussa. Kai vauva tarvitsee äitiään, mutta se ei tee heistä yhtä ruumista.

Abortin kannattajien tärkein argumentti on, että vauva ei ole persoona, koska hänellä ei ole tietoisuutta. Se on filosofinen dilemma, ja siihen on paljon vastauksia. Mutta minun mielestäni emme voi perustaa lainsäädäntöämme siihen, kun perustelu on niin heikko. Emme saa unohtaa, että myös orjuus perustui siihen, että vaikka orja on ihminen, ei voitu ajatella puhuttavan persoonasta. Jopa natsit käyttivät persoonan käsitettä puolustaakseen tekojaan juutalaisia vastaan.

Ehkä joku voi kysyä: Ok, ja mitäs ehdotat? Että nuori tyttö tai nainen joka ’ei ole valmis äitiyteen’ pitäisi epätoivottua vauvaa läpi elämänsä?

Ensiksi haluaisin sanoa, että vauva ei ole Stockmannin hyödyke, joka voidaan palauttaa jos ei tykätä. Ei, hän on ainutlaatuinen, häntä ei voida palauttaa eikä vaihtaa.

On totta, että emme voi vaatia naiselta, joka ei voisi olla äiti, että hän pitäisi vauvan, mutta on olemassa muita, parempia vaihtoehtoja kuin abortti, esimerkiksi adoptio. Ei ole liikaa vaadittu, että kantaisi vauvaa 9 kuukautta (joista vain 3 tai 4 viimeistä näkyy ulospäin) ja suoda hänelle kaikki resurssit, joita hän voisi tarvita ennen vauvansa syntymistä.

Entä ne jotka ovat raskaana raiskauksen takia?

Tällainen tapaus on mitä surullisin, ja äitiä onkin autettava kaikin mahdollisin keinoin. Mutta abortti ei ole mikään ratkaisu, koska se kaksinkertaistaa sekä uhrien määrän että naisen ongelmat. Joka tapauksessa tällaisia tapauksia on Suomessa vähemmän kuin 3 joka vuosi (ja se on jo liikaa). Ratkaisu ei ole tappaa vauvat vaan estää raiskauksia kaikin voimin, mitä valtio ja yhteiskunta voivat tarjota, asia jota mielestäni vielä ei tehdä.

Abortin hyväksyminen on ollut suuri virhe, ja meidän on korjattava se. Tulevat sukupolvet tuomitsevat meidän tekojemme mukaan, ja tulevat ihmettelemään: miten meidän isovanhempamme sallivat, että maailmassa joka vuosi 50 miljoonaa syntymätöntä ihmistä kuoli vain, koska muiden mielestä he eivät olleet persoonia.

Advertisement
  1. Ei kommentteja.
  1. No trackbacks yet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: